Varia

 

Eenheidsbewustzijn
 
Er is een project gaande, iets groots dat schuilgaat achter de problemen van de hedendaagse wereld. Het is een ongrijpbaar bewustzijn, een gevoel dat ons in de kracht van het NU zet. Waar de politieke en economische systemen steeds verder afbrokkelen, groeit bij ons het verlangen naar een nieuwe wereld; een wereld waarin angst, hoop en schaarste niet langer van invloed zijn. We zijn klaar met het drama en de onrust die heerst. Er moet iets gebeuren, maar wat kun je als individu doen? In deze kennismaatschappij zijn we genoodzaakt om toe te kijken hoe de hooggeplaatste politici het samen uitvogelen en dus staan we machteloos. Weet echter dat het zo niet hoeft te verlopen. Je kunt vandaag nog kiezen voor verandering door boven je angst uit te stijgen. Verbind je met het Eenheidsbewustzijn door aan de andere kant van het gordijn te gaan staan. Kies voor liefde boven angst, actie boven passiviteit en zelfvertrouwen boven onrust. Geef om je medemens, wetende dat iedereen met hetzelfde worstelt als jij. Zo ben je niet langer toeschouwer van ellende, maar onderdeel van een groter geheel. De frequentie Eenheidsbewustzijn helpt je om contact te maken met het nieuwe bewustzijn dat ons met elkaar verbindt.
 
Ik wens je een prachtige week toe
 
Eenheidsbewustzijn vanuit eigen ‘Gods’-creatie; DOEN!

2011 – WantToKnow.nl – VisualizeDaily.com

Je kunt de wereld veranderen en dat is gemakkelijk, hoe ongelooflijk het wellicht voor je klinkt. Heb je er weleens over nagedacht dat JUIST die ongelovige houding ertoe bijdraagt dat we met z’n allen als het ware vastzitten. En dat we in staat zijn, door het doorbreken van deze statische houding, bij te dragen tot een prachtig nieuw, collectief bewustzijn?

Hoe, maar hoe?
In de onderstaande YouTube legt wetenschapper Gregg Braden uit hoe de ‘Wet van Aantrekking’ werkt. Deze luidt dat er een veld om ons heen is, een collectief bewustzijn, waaraan wij allemaal deelnemen, waar we allemaal ons steentje aan bijdragen. En dat dit collectieve bewustzijn onze realiteit creëert. Het veld wordt continue beïnvloedt door ons allemaal, met name via ons DNA, onze lichtcodes die we in ons dragen. Natuurlijk, het DNA bestaat voor een deel uit fysiek, lichamelijke structuur, maar het heeft ook de kracht tot creatie, doordat het wordt beïnvloedt door de macht van onze gedachten en ons hart. Hiermee zijn we bij de bron-van-creatie!
Maar als we deze kracht nu al  gebruiken om ONBEWUST onze wereld te creëren, wat zou er dan gebeuren als we het BEWUST gaan doen..? Wij kunnen deze wet namelijk zowel individueel als collectief gebruiken om onze wereld te creëren, en dus ook te veranderen.
Wist je dat er zelfs een formule is, die bereken kan, hoeveel deelnemers nodig zijn om een bepaald effect (bijvoorbeeld vrede) voor een grotere groep te bereiken? En dat dit al wetenschappelijk bewezen is via herhaalde experimenten. En schrik niet, het veranderen van de omstandigheden voor hele wereldbevolking, zou slechts 8.000 deelnemers vergen…!

De kracht van visualisatie is een ‘Goddelijke gave’ aan de mensheid,
zodat deze haar lot in eigen handen kan nemen en
niet ‘machteloos’ aan de zijlijn toe te hoeft te kijken.
Dus, laten we deze gave dankbaar aanvaarden en gebruiken!

http://youtu.be/s0EeKhBqumM
 
 
  

50 levenslessen van ouderen

 Achteraf zouden we veel dingen anders hebben gedaan. ‘Als ik dit eerder had geweten dan…’ is een veel gehoorde zin. Als je ouderen vraagt naar wat ze de jongere generatie mee zouden willen geven, dan krijg je adviezen om jezelf aan de wereld te laten zien
 
Zoals deze adviezen:
 
Je bent sterker dan je denkt.
Fouten maken mag, het zijn waardevolle lessen. Elke fout die je maakt, brengt je één stap dichter bij je doel.
Er is niets dat je klein houdt, behalve jijzelf.
Je kunt altijd vooruit, het is een kwestie van willen.
Hoeveel succes je ook boekt, er zullen altijd mensen zijn die je wijzen op wat er niet goed is.
De enige beperking die je hebt zit in je fantasie. Laat het los.
Je perceptie is je realiteit.
Vertrouwen op je instincten.
De enige vraag die in het leven telt is: “Wat zou je doen als je niet bang was?”.
Het is vaak lastig te zeggen hoe dicht je bij succes bent.
De enige fout in het leven die je kunt maken is dat je kiest om niets te doen uit angst voor het maken van een fout.
Laat succes niet naar je hoofd stijgen en mislukking niet naar je hart zakken.
Je moet je door slechte dagen heen slaan, om de beste dagen in je leven te verdienen.
Het leven gaat voor 10% over wat je gebeurt en voor 90% over hoe je ermee omgaat.
Doe waar je van houdt en niet wat je denkt dat je zou moeten doen.
Lachen is het beste medicijn. Lach vaak om jezelf.
Als je je rijk wilt voelen, tel dan de dingen die je niet met geld kunt kopen.
Jezelf vergeven is belangrijker dan vergeven worden door anderen.
Als je elke ochtend wakker wordt met het idee dat je iets moois gaat overkomen die dag, dan zal je zien dat dit vaak klopt. Wees lief voor jezelf.
In de meeste gevallen gaat het niet om wat anderen van je denken. Volg je eigen waarheid.
Blijven leren is belangrijk. Dompel jezelf vaak onder in nieuwe ervaringen.
Eén persoon laten lachen kan de wereld al veranderen.
Geniet van je levensreis.
Je weet nooit hoe sterk je kan zijn, totdat sterk zijn je enige keuze is.
Soms vallen goede dingen uiteen zodat betere dingen samen kunnen komen.
Je kunt niet veranderen wat je weigert te zien.
Huilen is geen teken van zwakte, maar het lost ook niet altijd je problemen op.
Het maakt niet uit hoeveel fouten je maakt of hoe langzaam je vooruit gaat. Je bent iedereen die niets probeert ver vooruit. Het leven gaat niet over wachten tot de storm voorbij is, maar leren dansen in de regen.
Je kunt geweldige lessen leren uit je fouten, zolang je niet bezig bent deze te ontkennen.
Stop met je druk te maken over wat anderen van je zullen denken.
Als je stopt met het najagen van slechte dingen, kunnen de goede dingen je vangen.
Je zult moeten accepteren dat sommige dingen nooit de jouwe zullen worden en dat sommige dingen alleen van jou zijn. Henri Ford had het bij het juiste eind toen hij zei: “Of je nu denkt dat je het wel kan of niet kan, in beide gevallen heb je gelijk”.
Wees niet bang om uit je comfortzone te komen. Goede ervaringen en kansen verschijnen als je durft te verliezen. Opgeven is niet altijd een teken van zwakte. Soms betekent het dat je sterk en slim genoeg bent om los te laten.
Je kunt nooit 100% zeker weten of iets werkt. Je kunt wel altijd 100% zeker weten dat iets niet werkt als je niks doet. Wees niet bang voor de toekomst en maak je geen zorgen om het verleden. Het leven is nu. Leef het.
Hoe voorzichtig je ook je woorden uitkiest, er zullen altijd mensen zijn die ze ombuigen of verkeerd interpreteren. Durf te zeggen wat je wil zeggen.
Het niet krijgen van wat je wil, is soms een kwestie van veel geluk.
Als je ergens gepassioneerd over bent, ga er dan voor en maak je niet druk wat anderen hiervan denken. Zo worden dromen werkelijkheid.
Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen.
Wat voor en achter ons ligt, zijn kleine zaken in vergelijking met wat er tussen ons ligt.
Bid niet als het regent, als je ook niet bid wanneer de zon schijnt.
Het leven gaat niet over een kans krijgen, maar over een kans creëren.
Als het makkelijk was, dan zou iedereen het doen.
Wees waardevol.
Een probleem is een kans om te leren.
Wat de situatie ook is, het leven gaat door.
 
Bron: aHealthylife.nl
 
 

De dagelijkse obstakels van goede voornemens
 
Waarom sneuvelen zoveel goede voornemens al in de eerste maanden van het nieuwe jaar? En welke goede voornemens houden wel stand? Alles over het maken en uitvoeren van goede voornemens.
 
Terwijl naweeën van een kater uw hoofd pijnigen en de extra kilo’s van Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw aan uw buik hangen, heeft u zich nog nooit zo vastberaden gevoeld. Dit jaar gaat het echt lukken.Gezonder eten, meer bewegen, inzetten voor een betere planeet en echt een keer nee zeggen tegen dat zogenaamde laatste biertje.U heeft het nog nooit zo graag gewild. Vorig jaar sneuvelden uw goede voornemens gewoon omdat u minder vastberaden was. Helaas, de realiteit steekt anders in elkaar.
 
Hete overtuigingen
De reden waarom mensen na Oud en Nieuw zo gemotiveerd zijn om beter te leven, heeft doorgaans te maken met wat psychologen ‘hete’ overtuigingen noemen. Veel mensen voeren tijdens de feestdagen niets uit, behalve overmatig eten en drinken. Daarna voelen ze zich dik en onprettig. Vanuit dit nare gevoel krijgen ze een sterke aandrang om gezonder te gaan leven. Maar dit is een misleidende soort motivatie. Zodra dagelijkse beslommeringen weer de overhand nemen, worden overtuigingen ineens een stuk minder ‘heet’.
 
Vastbeslotenheid is geen maatstaaf voor succes
Volgens Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Radbound Universiteit Nijmegen, zijn mensen geneigd om vastbeslotenheid te gebruiken als graadmeter voor de kans op succes van een voornemen. U verlangt naar een gezonder leven en daarom verwacht u dat uw goede voornemen gaat lukken. Maar het blijkt dat de mate van vastbeslotenheid op geen enkele manier voorspelt of u het voorgenomen gedrag uiteindelijk uitvoert.
Alledaagse hindernissen
Volgens Vonk zijn het de alledaagse hindernissen die het u belemmeren om een voornemen tot een succes te brengen. Uit tijdnood pakt u toch de auto in plaats van de fiets. Moe van het werk laat u dat rondje hardlopen voor wat het is en ploft u op de bank met chips. Een overvolle agenda kan er indirect voor zorgen u dat een goed voornemen laat verslonsen. Ook uw sociale kring heeft veel invloed op het slagen van voornemens. 'Aaah, doe niet zo ongezellig, drink toch een wijntje mee.' Het zijn al deze kleine obstakels die het nastreven van uw nobele doel in de weg staan.
 
Verpak je doel in een positieve boodschap
Alleen maar iets vurig voornemen, zet dus geen zoden aan de wijk. Maar wat werkt dan wel? Verpak ten eerste het doel in een positieve boodschap. Uit onderzoek blijkt dat iets dat u wel wilt, beter werkt dan iets dat u moet laten. Stel dat u wilt stoppen met roken, verplicht uzelf dan niet om nooit meer een sigaret aan te raken. Dat is net zoiets als geen contact meer mogen met een verse ex. De verboden vrucht is voor de mens nu eenmaal onweerstaanbaar. Kijk naar wat u wilt bereiken door te stoppen met roken. En formuleer dat als doel. Bijvoorbeeld: 'Ik wil ’s ochtends fit opstaan zonder hoofdpijn en gekuch. Ik wil een betere conditie, een frisse adem en mijn kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Van het geld dat ik bespaar ga ik op vakantie.'
 
Is het doel haalbaar?
Het is belangrijk om af te vragen of een voornemen sowieso haalbaar is. Als iemand anders het al eens gehaald heeft, dan is het theoretisch mogelijk. Laat u inspireren door anderen die hun doel hebben gehaald. Pas wel op voor teveel tegelijkertijd willen. Stel dat u rookt én overgewicht hebt. Dan is het een behoorlijk lastige en grote taak om tegelijkertijd niet meer te roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Het is dan beter om het doel op te delen in kleine stukken. Begin in zo'n geval éérst met meer bewegen. Dat is een actief en positief doel. Hierdoor doet u energie op om weer aan een ander deel van het grote doel te beginnen.
 
Bedenk waar de valkuilen zitten
Schrijf op welke alledaagse hindernissen uw nobele streven in de weg staan. En bedenk wat u daar tegen kunt doen. U wilt bijvoorbeeld gewicht verliezen door meer te bewegen. Maar u weet dat u geen stap meer wilt verzetten wanneer u thuis komt van werk. Calculeer zo’n dagelijkse hindernis in, en ga bijvoorbeeld een teamsport doen. Hierdoor wordt u gedwongen ook op de lusteloze avonden te gaan. Als u heeft besloten om minder alcohol te drinken, bedenk dan op welke feestjes en met welke mensen u meestal overstag gaat. En hoe u zich daar tegen kunt wapenen. Ook helpt het om in een agenda te noteren wanneer, waar, met wie en hoe u wat gaat doen. Mensen die dit doen, blijken beter bestand te zijn tegen afleiding en hindernissen.
 
Bron: Rachel van de Pol - dokterdokter.nl
 
 

 

Ego versus Zelf


 
 Omdat we vaak worstelen met dit gedeelte, en ik een hekel heb aan het 2 x uitvinden van het wiel, is dit stuk ontstaan..... een beetje van anderen en een beetje van mijzelf
 
 
Verreweg het grootste obstakel voor de mens in de ontwikkeling van bewustzijn in het leerproces van het leven is het Ego.

We kennen allemaal de volgende uitdrukkingen wel  ‘dat is goed voor het Ego’ of ‘die persoon heeft een groot Ego’ . Dat is ook precies wat het in de meeste gevallen is, het Ego, een deel van  ons waardoor we onszelf kunnen
afzetten tegen  anderen. Door middel van het Ego vergelijken we  onszelf met anderen op alle facetten van het leven:  uiterlijk, baan, geld, opleiding, sport,
relaties, zelfontwikkeling en ga zo maar door.

Naast het Ego is er ook een ander deel van onszelf wat niet iedereen goed kent. Dit deel noemen we het Zelf of onze IK. Het Zelf is de stem die altijd bereid is het goede in anderen en in situaties te zien, ook al lijkt daar geen enkele reden voor. Het Zelf zal er altijd voor je zijn om je positieve intenties om te zetten in je eigen
 werkelijkheid. Je Zelf is je wijze raadgever, je liefdevolle ondersteuner en je Hoogste waarheid. Je Zelf brengt je altijd dichter bij een ander of adviseert je wijselijk om even afstand te nemen, zodat jullie beiden verder kunnen groeien. Een prima Raadgever dus, als we het Zelf in zijn zuivere vorm kunnen laten spreken.

De strijd die continu gaande is in ieder mens is de strijd van het Ego versus het Zelf. In de eerdere stappen van het bewustwordingsproces is het Ego totaal de baas.Het Zelf kan er niet of nauwelijks  doorheen komen. Maar hoe meer iemand kiest om zich verder te ontwikkelen, hoe meer kans het Zelf krijgt om zich in deze
ontwikkeling te mengen.

Je Ego kan je geweldig goed laten voelen. Als je net een fantastische presentatie op je werk hebt gegeven en je van al je collega’s complimenten krijgt, voel je je super. Je Ego laat je naar grote hoogten stijgen. Niemand is beter dan jij, jij bent de allerbeste. Jij kunt de hele wereld aan. Als je echter bij een volgende presentatie het verwachtingsniveau niet haalt, zal je Ego jou gaan
 ondermijnen. Je krijgt niet de complimentjes zoals na de vorige presentatie en je Ego maakt hier handig gebruik van om je een kopje kleiner te maken. Het zal je
vertellen dat je het niet meer hebt, dat het vorige succes maar een toevalstreffer was. Zo zal je Ego je continu maken en breken met maar één doel: het eigen
voortbestaan. Het Ego maakt je als het ware afhankelijk van diens mening. Het is het stemmetje in je hoofd dat je groter of kleiner maakt versus anderen op welk vlak dan ook.

Nu kunnen we  ons laten beperken op ons levenspad door de angstige gedachten die het Ego graag gebruikt om haar positie in ons leven vast te houden. Het Ego wil geen ‘zendtijd’ aan het Zelf geven, laat staan het roer overgeven aan het Zelf. De volgende stap is door de angsten van het Ego heen zien om onze echte weg te vervolgen. Het leven gaat niet alleen maar gepaard met keuzes die veilig voelen, helaas want dan hadden we er niet zo'n moeite mee. We hebben elke dag keuzes om een ander pad in te slaan. Maar het Ego houdt van vastigheid en houdt absoluut niet van verandering. ‘Het is toch goed zoals het is? Ja, er is altijd wel wat, dus waarom zou ik veranderen? Waarom zou ik risico’s moeten nemen, terwijl het zo allemaal toch eigenlijk best wel redelijk gaat?.’

Om op ons echte levenspad te belanden is lef nodig. Lef om het Ego te doorzien en er niet naar te luisteren. Ontsnappen aan het web dat het Ego zo handig voor
ons gesponnen heeft. We hebben allemaal een droom in ons hart. Een droom van hoe we graag door het leven zouden gaan. Niet ploeterend en angstig, maar vrij,
open en genietend. De weg daarnaar toe is voor je uitgezet, maar je moet zelf wel die route in slaan. Niemand anders gaat dat voor jou doen. Als jij niet het
 heft in handen neemt in je eigen leven, zal er helemaal niets veranderen. Sterker nog, je Zelf zal dan langzaam zich steeds kenbaarder gaan maken. Je zult je
ongelukkiger gaan voelen in je huidige levenssituatie en je angsten zullen toenemen. De drempel om veranderingen in te zetten zal niet kleiner worden, maar de druk om over de drempel te stappen zal toenemen. Deze druk zal zich uiten in innerlijke onrust. Onrust die je voelt gedurende de hele dag. Als deze
onrust zich omzet in spanning en stress, kunnen daar uiteindelijk fysieke klachten en zelfs ziektebeelden uit ontstaan. Als je dag in dag uit werk doet waar je niet
gelukkig van wordt, is het tijd voor verandering. Als je dag in dag uit ruzie met je partner hebt, is het wellicht ook tijd voor verandering. Als je steeds dichter tegen een burnout of midlife crisis aanzit, is het tijd voor verandering. Dit zijn allemaal signalen van je Zelf om je eens goed over je leven te laten nadenken. Om je
alsnog de kans te geven, elke dag weer, om voor je eigen unieke levenspad te kiezen. Je hebt dus de mogelijkheid om elke dag te kiezen, vroeg of laat.. het is helemaal aan jou!!!!!!
 
Ik heb mijn keuze een lange tijd terug gemaakt, en ik heb er geen spijt van gehad, soms ja soms val je eventjes terug, en dan is het zaak om het
Zelf weer aan het woord te laten - of zoals ik wel vaker zeg, het Ego een fikse trap onder z'n achterste te verkopen, zodat het zich voor een tijdje weer op de juiste manier gedraagd, namelijk als een onderdeel van het geheel en niet
als de woordvoerder -
 
 
 
 

 

De ontmaskering van Paulus
- met dank aan Madam Ka- 

In het begin bestonden er meerdere evangeliën. Het verdrag van Nicea in de vierde eeuw bepaalde welke opgenomen zouden worden in de Bijbel. Het zijn overigens tussen de dertig en honderd evangeliën geweest. Al de andere evangeliën werden vanaf dat moment door de kerk als ketterij beschouwd. Deze geschriften werden dan ook vernietigd en de bezitters daarvan gedood. Hele gemeenschappen werden uitgemoord, zoals de gemeenschap van de Katharen, die weigerden Jezus als de zoon van God te accepteren. Ook de Oosters orthodoxe kerk erkende Jezus niet als de zoon van God.
Wij dienen niet te vergeten dat het Christendom van joodse oorsprong is. Jezus was een joodse leraar, zijn eerste volgelingen hielden vast aan de Thora, aten koosjer en besneden hun zonen acht dagen na hun geboorte. Toen Paulus zijn intrede maakte in de wereld van het christendom, heeft hij gezorgd voor een drastische verandering binnen het geloof. De eerste joodse aanhangers van Jezus werden hier de dupe van. Zij werden door de latere Christenen als afvalligen bestempeld omdat zij vasthielden aan de voorschriften van de Thora. Tot deze eerste christenen behoorden de Ebionieten die in het Overjordaanse en in Syrië hebben geleefd vanaf het begin van de tweede eeuw tot omstreeks de vierde eeuw. Zij beschouwden Jezus als een uitzonderlijk mens, een groot leraar en profeet. Maar God was hij volgens hen niet, dat vonden zij ronduit godslasterlijk. Tevens beschouwden zij Paulus als een afvallige, zelfs een verrader, omdat zij meenden dat hij de Thora ongeldig had verklaard terwijl Jezus had gezegd: 
“Ik ben niet gekomen de Wet te ontbinden, maar te vervullen.”
(Mattheus 5: 17-18) 
De ontdekking van vroegchristelijke bronnen, in het bijzonder de geschriften van Qumran en van Nag Hammadi heeft het beeld van het vroege christendom volledig bijgesteld. Sommige christenen geloofden niet dat de goddelijke openbaringsbrenger, namelijk Jezus, aan een kruis was vernederd en gedood, zoals wij leren uit de gnostische openbaring van Petrus en de apocriefe Handelingen van Johannes. Ook waren er christenen te vinden die het juist godslasterlijk vonden Jezus goddelijke herkomst of macht toe te schrijven zoals de eerdergenoemde Ebionieten. Deze diversiteit in opvattingen aangaande de Persoonlijkheid van Jezus is tegenwoordig bijna niet meer te bespeuren. De reden hiervoor ligt gelegen in de rol die Paulus heeft gespeeld in het ontstaan van een niet-joodse christelijke hoofdstroming die vandaag de dag wijdverspreid is.
Binnen Palestina waren volgelingen van Jezus te vinden die meenden dat alleen degenen die leefden volgens de wil van God, zoals door Jezus geïnterpreteerd, zouden worden vrijgesproken in het oordeel. Volgelingen van Paulus in de steden van de Grieks-Romeinse wereld zijn een andere weg in geslagen. Een weg waarin Jezus steeds meer als een machtige redder in noodsituaties werd beschouwd en de aandacht steeds meer werd gevestigd op de verlossende betekenis van Jezus’ marteldood. Paulus was een jongere tijdgenoot van Jezus maar heeft Jezus persoonlijk nooit gekend. Anders dan men zou verwachten, heeft hij voordat hij de wereld introk om Jezus te verkondigen niet de behoefte gehad zich over Jezus te laten informeren door de directe leerlingen van Jezus als Petrus en Johannes. Paulus baseert zijn verkondigingsdrang op een visioen die hij zou hebben gehad en waarin hem door Jezus opdracht zou zijn gegeven om de nieuwe Jezus onder de heidenvolken te verkondigen.
In zijn brief aan de Galaten (zie vooral 1,1 en 1,19-20)geeft hij aan niet afhankelijk te willen zijn van andere mensen wat betreft zijn kennis van Gods bedoelingen met Jezus. Dit had te maken met een belangrijk meningsverschil dat hij met de eerste leerlingen van Jezus had. Hij weigerde zich te houden aan de Joodse wetten die volgens Jezus nageleefd diende te worden. Paulus predikte, in tegenstelling tot de directe leerlingen van Jezus, dat geloof in Jezus voldoende zou zijn, terwijl de leerlingen van Jezus van mening waren dat een persoon alleen gered kon worden door een vroom leven volgens Gods voorschriften.
Volgens Handelingen 9 was Paulus een soort inquisiteur- uitvoerder, die door de hoogpriester van de tempel in Jeruzalem op weg werd gezonden om de gemeente van ketterse joden (de eerste christenen) in Damascus te vervolgen. In Jeruzalem schijnt hij al te hebben deelgenomen aan acties tegen de eerste christengemeente. Als we Handelingen mogen geloven, is hij zelfs persoonlijk betrokken geweest bij de steniging van Stefanus, volgens de traditie de eerste christelijke martelaar. Zelf bekent hij openlijk dat hij zijn slachtoffers ‘tot de dood toe’ heeft vervolgd.
Later zou hij zich tot het christendom bekeren. Maar bij alles wat hij deed en verkondigde, kan niet genoeg worden benadrukt dat Paulus in feite de eerste ‘christelijke’ ketter was en dat zijn leer- die het fundament voor het hedendaagse christendom vormt- sterk afwijkt van de ‘oorspronkelijke’ of ‘zuivere’ vorm die door de leiding in Jeruzalem werd verkondigd.
Zo sprak Paulus voor het eerst over de goddelijkheid van Jezus, zijn herrijzenis uit de dood en andere van zijn bedenksels die geheel in strijd waren met de ‘zuivere’ leer die door Jezus zelf en de christengemeente in Jeruzalem werd verkondigd. Zo spoort Jezus zijn gehoor, discipelen en zijn volgelingen aan om één god te erkennen. Als hij in Johannes 10: 33-35 van godslastering wordt beschuldigd omdat hij zichzelf als god zou beschouwen, antwoordt hij met een citaat uit Psalmen 82: ‘is er niet geschreven in uw wet: ik heb gezegd, Gij zijt goden? Dus de wet gebruikt het woord goden voor hen tot wie het woord Gods gericht was.
Paulus’ arrogantie reikt zelfs zo ver dat hij openlijk te kennen geeft niet de historische Jezus te willen verkondigen, de figuur die Jakobus, Petrus en Simeon persoonlijk hadden gekend. Zo geeft hij in 2 Corinthiërs 11: 3-4 expliciet toe dat de gemeente in Jeruzalem een andere Jezus predikt.
Naar de maatstaven die Jezus in de bijbel aanlegt,. zou Paulus’ status in het koninkrijk der hemelen niet veel hoger zijn geweest dan die van een leugenaar en bedrieger. Zo staat er in Matteüs 5: 18-19:
“Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke titel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan.”
Dus degene die de kleinste van deze geboden ontbindt zal klein heten in het koninkrijk der hemelen, laat staan iemand die de algehele wet buiten werking heeft gesteld en vervolgens de mensen een andere wet heeft voorgeschreven zoals Paulus heeft gedaan.
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb